— Nu måste vi börja driva den här frågan själva. Vi har inget att välja på längre. Vi kan inte vänta mer, säger undersköterskan Inge-Gerd Roswall som tillsammans med en kollega står bakom kvällens möte.
Kommunal har misslyckats med att driva lönefrågorna för de anställda i vården, anser Inge-Gerd Roswall.

Samtlig personal inom vård och omsorg i Borlänge kommun är inbjudna till kvällens möte. Och den enda punkt som står på dagordningen är hur personalen ska gå vidare med sina lönekrav när facket har misslyckats.
Inge-Gerd Roswall ser flera olika vägar att gå:

• Bilda ett nytt fack.

• En anslutning till SAC, Syndikalisterna.

• Gå ur Kommunal men kvartstå i a-kassan.

– Vi måste diskutera alla möjligheter.

Förbundets högsta ledning har uppenbarligen insett kraften och allvaret i protesterna. Förbundsordförande Ylva Thörn har bjudit in Inge-Gerd Roswall hennes kollega Britt Svenshammar och tre från Rättvik, där missnöjet också är utbrett, till ett möte i Stockholm den 2 oktober.

— Det är viktigt att man kan föra en dialog och se vad som är orsaken, vad är det som har hänt och bena i det, säger Ylva Thörn.

De delar ut utträdesblanketter vid kvällens möte, vad tycker du om det?
— Jaha det tycker jag är beklagligt. Då ger man inte oss chansen till att föra den här typen av samtal om vad missnöjet består i.

Hur många som kommer till kvällens möte i Borlänge vet inte Inge-Gerd Roswall. Men att döma av förhandsintresset lär det bli betydligt fler än vid förra mötet för två veckor sen. Då dök ändå 55 stycken upp.