Från början var det Vårdförbundets idé och kanske fortsätter kampanjen året ut den 12 i varje månad.

— Arbetsgivaren borde se till att alltid ha rastavlösare, säger Georg Gustafsson, i styrelsen för Kommunals sektion.

Skulle det komma fler och äta lunch den här dagen? På personalrestaurangen 61:an gick det åt 1 150 portioner, en aning fler än vanligt. Kommunalarbetaren talade med ett femtiotal vårdklädda lunchgäster. De flesta brukar kunna ta lunchrast andra dagar också, men några sjuksköterskor och en läkare sa att det kan bli sent på dagen och att de har sökaren på när de äter.

Undersköterskorna Elisabet Söderberg och Göran Wallin berättade att de ofta hoppar över matrasten, när de jobbar kvällar och helger. Då får de betalt för en halvtimmes övertid.

— Det är rätt att kräva övertidsersättning i så fall, säger Georg Gustafsson. Förhoppningsvis upptäcker arbetsgivaren att det blir dyrare och avstår.

Det kallas måltidsuppehåll när man får äta något på arbetsplatsen, men inte får gå ifrån på rast. Kommunal på Huddinge skriver inte avtal om måltidsuppehåll. Vårdförbundet gör det sällan och ogärna men det har hänt, om medlemmar har begärt det.