— Jag ångrar att jag var så korkad och hade sådana drömmar, säger den arbetslösa kommunalaren Päivi Puolokanaho i Munkfors.

Bolagsbolaget (BB) med säte i Värmland heter företaget som lockat en del arbetslösa att pröva på att bli företagare.

Idén är att människor, utan kapital och erfarenhet, ska kunna testa sina affärsidéer. Bolaget tar hand om allt det administrativa.

För ”brukarna” blir formen en slags blandning mellan att vara anställd och egen företagare.

Fackförbunden har varit positiva, liksom alla inblandade myndigheter. Men på flera a-kassor har det blivit tvärstopp.

BB: s vd Bengt Gustavsson är besviken.

— Det är sorgligt att det är så stor skillnad mellan vad facken säger och vad a-kassorna säger.

Till Päivi Puolokanaho sade bolaget, och även arbetsförmedlingen, att det gick bra att stämpla och samtidigt vara med i bolaget. Hon gick med i mars. Hon ville pröva om hon kunde livnära sig på att åka runt på mässor och sälja hund- och hästprylar. Men efter kontakt med sin a-kassa vågade hon inte sälja en enda pryl medan utredningen pågick. I somras kom beskedet. Hon stängdes av från kassan. Trots att hon inte har tjänat en krona på sin verksamhet.

Av de cirka 140 brukarna i bolaget har ungefär hälften samtidigt a-kasseersättning, enligt Bengt Gustavsson. Vilka a-kassor de tillhör vill han inte uppge.

Kommunals a-kassa säger nej. A-kassornas centrala samorganisation, SO, rekommenderar kassorna att se på brukarna som företagare eller i vart fall självständiga uppdragstagare. Därmed kan inte a-kasseersättning betalas ut samtidigt.

Päivi Puolokanaho har överklagat ärendet till länsrätten.

Det är bra om frågan prövas rättsligt, säger Anette Söderström, utredare på SO.

— Eftersom det inte är detaljreglerat i lag så är en prövning det enda sättet att få svart på vitt vad det här är för någonting.

BB har förtydligat sin information efter samtalet med Kommunalarbetaren. Man kan stämpla men flera a-kassor har stoppat möjligheten, skriver bolaget nu på sin hemsida.