Hon är 46 år och har arbetat länge på olika arbetsplatser i vården. När det var några månader kvar på vikariatet på servicehuset blev hon avstängd av chefen, misstänkt för stölder på arbetsplatsen.

Sandra ringer till Kommunalarbetaren och frågar: Får kommunen göra så här?

Sandra har jätteskulder, hennes hus ska säljas på exekutiv auktion, och hon kämpar för att få ordning på tillvaron.

— Jag hade just fått en uppgörelse med kronofogden om en avbetalningsplan och började se lite hoppfullt på situationen. Så kom det här. Mina skulder är på flera hundratusen, varför skulle jag riskera mitt jobb och min heder genom att stjäla några hundra hos pensionärerna? Jag älskar mitt jobb och trivs med mina arbetskamrater.

Nu riskerar allt att krascha igen. Utan lön kan hon inte fortsätta betala av på skulderna. Sandra söker nya jobb, och har fått kontakt med flera intresserade arbetsgivare. Men efter att de har ringt till Sandras chef, är de inte intresserade längre. I praktiken är Sandra svartlistad, och allt bygger på en chefs obevisade beskyllningar.

På facket lokalt är man bestört över avstängningen och tycker att arbetsgivaren åtminstone kunde ha gett Sandra lön under de återstående månader det gäller.

— Det finns absolut inga bevis för att Sandra är den skyldiga. Chefen har lagt ner mycket tid på att granska Sandras privatekonomi, och har dragit slutsatser av det. Det är otäckt.

När Kommunalarbetaren ringer till chefen, säger hon spontant att ingen har sett Sandra ta några pengar. Men det finns omständigheter som gör att hon misstänker Sandra.

Men varför kan hon inte få lön under tiden hon är avstängd?

— Om man inte arbetar ska man inte ha lön, svarar chefen.

Hon säger också att hon kände till Sandras besvärliga ekonomi och förstod följderna av avstängningen. Men hon tycker inte hon kunde ta hänsyn till det.

Och om andra arbetsgivare ringer och frågar, så berättar chefen att Sandra är avstängd på grund av misstankar om stöld.

I avtalet AB 98 (Allmänna bestämmelser) framgår att arbetsgivaren har rätt att stänga av en anställd, med eller utan lön högst 30 dagar eller längre om till exempel en polisutredning görs. Men om polisen avskriver ärendet eller förseelsen bara leder till en varning från arbetsgivaren, har den anställde rätt att få ut den innestående lönen.

— Arbetsgivaren har inte gjort något formellt fel, och facket kommer att se till att Sandra får tillbaka sin lön när polisen avskriver ärendet. Men man kan ändå fråga sig varför arbetsgivaren valde att handla på det här viset, säger Christer Thilén, ombudsman på Kommunals förbundsexpedition.