Det tog ett år innan tvisten löstes. Under tiden gick Barbro Eriksson-Popara hemma med full lön trots att hon kan och vill jobba.

Kommunal stämde kommunen inför Arbetsdomstolen men det hela löstes i en förlikning.

— Jag är väldigt nöjd. Att få börja arbeta igen är något jag har sett fram emot, säger Barbro.

Innan uppsägningen hade hon utbildat sig till elevassistent och arbetsprövat vid en skola i Jokkmokk. Skolan ville ha Barbro kvar men kommunen sade ändå upp henne eftersom hon på grund av arbetsskada inte kunde fortsätta sitt arbete som lokalvårdare.

Kommunalarbetaren skrev om detta i nummer 1/2001. Kommunals ombudsman Maith Elgstrandh var då ilsken över hur kommunen behandlade Barbro.

— Under mina 17 år som ombudsman i förbundet har jag aldrig varit med om ett lika upprörande fall. Det här är ett solklart fall som strider mot lagen om anställningsskydd och Arbetsdomstolens tidigare domar om arbetsgivarens ansvar, sa hon då.

Men nu är hon nöjd över att Kommunal och kommunen har enats. Maith Elgstrandh tycker att förlikningen är bättre än vad resultatet hade kunnat bli i AD.

— Hade vi vunnit där hade domstolen bara sagt att Barbro skulle ha kvar sin anställning i kommunen. Men domstolen hade inte sagt vilka arbetsuppgifter hon ska ha. Nu kom vi överens om att hon ska arbeta som elevassistent vilket Barbro vill och kan göra, säger hon.