CLA är en förkortning av conjugated linoleic acid, vilket på svenska betyder konjugerad linolsyra. Av en slump hittades ämnet i köttfett i slutet av 70-talet, när man forskade om huruvida det bildas cancerframkallande ämnen vid stekning av kött. CLA finns framför allt i kött, i andra animaliska livsmedel och i feta mjölkprodukter. För att man ska nå upp till rekommenderad dagsdos utan att behöva äta så mycket av dessa livsmedel, har man nu lyckats framställa CLA i ren form. Dagsdosen för detta kosttillskott är 2,5-5 gram om dagen.

All forskning om CLA är gjord på djur och resultaten visar på effektiv fettreducering. Samma studier visar också att muskelmassan ökade, samtidigt som djuren åt CLA. Tyvärr finns ännu ingen studie gjord på människor. Men skulle resultaten bli de samma har vi här ett väldigt bra kosttillskott för fettreducering och ökad muskelmassa.