Sierskan Annie Wilson har lite mycket nu. Hon besöks ena dagen av en svårt misshandlad hustru, andra dagen av en psykotisk bilmekaniker.

”The Gift” handlar först och främst om ett kvinnomord men också om hur Annie med hjälp av sina övernaturliga krafter lyckas lösa de personliga och kriminella gåtor som gäckar den lilla amerikanska femtiotalsbyn, Brixton.

Men ”The Gift” är faktiskt mycket mer. Första hälften är också en historia om det amerikanska samhället. Ett samhälle där ingen hjälp finns att få: där mentalpatienter är utlämnade åt spådamer och våldsamma skolbarn i bästa fall får ett nummer till en samtalsterapeut. Den enda tryggheten är polisen och religionen.

Två varningar till sist: Den första för att det här är en ovanligt läskig historia. En av sängkammarscenerna påminner till exempel inte så lite om ”Exorcisten”. Den andra är en Oscarvarning. För det här är väldigt bra. Bra spel (birollerna!), bra ljud och fantastisk miljö.