— Går inte Kommunal med på det här så går vi ur facket, säger Kersthin Söderberg, undersköterska och arbetsplatsombud vid äldreboendet Enådal i Rättvik.

Det är än så länge oklart vad förslaget innebär totalt sett i lönenivåer. Kommunals företrädare har lämnats utanför processen men måste plötsligt ta ställning till ett avtalsförslag innan de lokala löneförhandlingarna kommit igång.

— Medlemmarna har protesterat via massmedia men inte sagt något till oss på sektionen, säger sektionsordförande Ingegerd Svensson.

Dessutom, påpekar hon, är det inte så säkert att det här förslaget ger mer i lönelyft än vad det centrala avtalet ger.

Upproret i Rättvik började för cirka tre veckor sen med en namninsamling. 120 undersköterskor och vårdbiträden ställde sig bakom paroller som ”Vi vill inte längre vara kommunens spargris” och ”Lika lön för lika arbete”.

Ett 50-tal av de anställda var beredda att säga upp sig om inte ursprungskravet på 2 500 kronor i lönelyft per månad till alla uppfylldes innan den 15 juni.

En handfull uppsägningar hade redan kommit in när kommunen började inse allvaret i protesterna.

I fredags kom så arbetsgivarens motdrag. Förslaget innehåller inga 2 500 kronor men däremot en återgång till det gamla lönesystemet med en lönetrappa där endast utbildning och erfarenhet ligger till grund för lönesättningen.

— Jag visste inte om att personalen var så missnöjd med det individuella lönesystemet, säger kommunalrådet Jonny Jones (c).

Dessutom utlovar kommunen en lägsta lön för undersköterskor på 14 400 kronor och 13 600 kronor för vårdbiträden från och med den 1 april i år, något som i praktiken innebär en höjning av de ingångslöner kommunen tillämpat med 800 respektive 900 kronor. Från den 1 april 2003 då lönetrappan ska vara fullt utbyggd, enligt kommunens löfte, höjs ingångslönerna med ytterligare en tusenlapp.

Några nivåer i trappan finns inte angivna i förslaget än så länge. Inte heller hur trappan exakt ska se ut. Det är därför än så länge omöjligt att säga hur förslaget står sig gentemot Kommunals avtal. Men kommunen hävdar att deras förslag ger mer.

— Det här kommer att kosta kommunen lite mer än avtalet, säger kommunalrådet Jonny Jones.

Det centrala avtalet, som slöts för cirka en månad sen, innebär i korta drag höjda lägstlöner med 400 kronor i månaden var och ett av de tre avtalsåren och en individgaranti på 250 kronor mer i månaden varje år till alla. Löneutrymmet, parterna kom överens om, ska dessutom som lägst ge ytterligare några hundralappar i lönelyft i de lokala förhandlingarna är det tänkt.

Någon gång efter midsommar kan de lokala löneförhandlingarna starta som tidigast.

I den genomgång av lönerna kommun för kommun, som Kommunalarbetaren presenterade i höstas (nr 19-2000) låg Rättvik bland de fem kommuner med de sämsta lönerna till vårdpersonalen. En undersköterska i Rättvik tjänade,enligt siffrorna som gällde 1999 års löner, i genomsnitt 14 097 kronor.

Protesterna bland vårdanställda i Dalarna sprider sig. På tisdagskvällen ska ”upprorsmakarna” från Rättvik träffa missnöjd vårdpersonal från Borlänge, Mora, Malung och Smedjebacken.