Både han och Ylva Thörn sa att beslutet var historiskt och kommer att stärka deras medlemmars fackliga styrka.

— Vi har en stolt tradition med medlemmar som exempelvis Gunnar Sträng, den förre finansministern. Men vi kan inte leva på vår historia. Beslutet att gå samman med Kommunal är en nytändning för vår organisation i arbetet för människor, djur och natur, sa Lennart Johansson.

Hans medlemmar kommer också att tjäna på samgåendet i form av lägre medlemsavgift. I dag betalar en lantarbetare med 16 000-17 000 kronor i månaden 473 kronor i fackavgift. Som medlemmar i Kommunal behöver de bara betala 326 kronor i avgift.

Samgåendet äger rum vid årsskiftet. Eller som kongressordföranden Eva Nilsson uttryckte det:

— Det här var förlovningen. Giftermålet äger rum den 1 januari nästa år, sa hon.