— Göran Perssons snack förleder säkert många öron vid kongressen. Men det imponerade inte på mig, säger han.
Jan Sjölin retar sig på Göran Perssons tal om behovet av en stor offentlig sektor som kan erbjuda bra vård, omsorg och utbildning med personal som har bra löner och drägliga arbetsvillkor.

— Han snackar om ett Utopia, ett idealsamhälle som inte finns. Våra medlemmar känner inte igen sig i den beskrivningen. Och det gör inte heller min svärmor som bara får duscha en gång i veckan i den kommunala äldreomsorgen, säger Jan Sjölin som tycker att Göran Persson i hög grad är medskyldig till den kris den offentliga sektorn befinner sig i.

— Han borde ha berättat hur han vill lösa de problemen. Nu kom han bara med tomma ord. Jag är besviken på hans tal, säger Kommunals avtalsombudsman.

Under 90-talet tvingade staten kommunerna till kraftiga besparingar för att klara budgetunderskottet. Sedan gör Göran Persson enligt Jan Sjölin ett stort nummer av att kommunerna får tillbaka en del av dessa pengar.

– Men de så kallade Perssonpengarna räcker inte. Fortfarande är det ett minus i förhållande till vad som togs från kommunerna.

Jan Sjölin är även upprörd över att Göran Persson på en fråga från ett av ombuden inte ens kunde lova kongressen en lag om heltid som norm för arbetet i landstingen och kommunerna.

— Det enda han svarade var att en sådan lag inte kunde uteslutas. Vad är det för ett snack. Jag kräver mer av handling och mindre av vackra men slingriga ord, säger Jan Sjölin.

Han gillar inte heller att Göran Persson blandar sig i den debatt kongressen ska ha på onsdag om vinstdrivande privata alternativ inom vård, skola och omsorg. Göran Persson sa att företagens behov av vinst riskerar att ersätta välfärdspolitikens mål att det är behoven som ska styra verksamheten.

Jan Sjölin tycker att Göran Perssons resonemang är korkat.

— Om en familj driver ett privat sjukhem är det tydligen acceptabelt. Men är det inte vinst om den då ska ha något att leva på? Därför kan jag inte förstå varför det är fult om flera familjer slår sig samman för att driva sjukhemmet och får en del av vinsten för detta, säger han.

Jan Sjölin säger att Göran Persson gjorde sitt inlägg mycket medveten om vilken effekt det kan få på ombuden.

— Han vädjar till känslan i maggropen hos de ombud som vill kalla sig riktiga socialdemokrater. Det blir nog en tuff debatt på onsdag om valfriheten. Jag tror att det kan bli kämpigt att få gehör för argument som riktar sig till förståndet i hjärnan, säger Jan Sjölin som ännu inte har fått något svar från Göran Persson på sitt brev.