Sara (Julia Stiles) är en lovande balettelev som är på väg att söka in på Julliards dansutbildning.

Under uttagningen får hon reda på att hennes mamma dött i en bilolycka. Hon flyttar då till sin pappa som bor i en fattig förort till Chicago, och bestämmer sig för att aldrig dansa igen. Livet här är helt nytt för henne, våld och knarklangning sker öppet på gatorna.

En dag träffor hon Derek (Sean Patrick Thomas). Han får henne att börja dansa igen, men inte balett, utan hiphop. När deras vänskap övergår till kärlek blir det svårare. Han är svart och hon är vit. Den skillnaden gör att de deras kärlek inte blir accepterad. Derek tappar den respekt han förut hade, och Saras pappa tillåter henne inte att vara ihop med en svart kille.
Save the last dance är en romantisk film om två ungdomar, med skiljda bakgrunder och förutsättningar.

Elisabet Olme

Prao på kommunalarbetaren