I The Mexican spelar Brad Pitt smågangstern Jerry som vill lägga av. På grund av olyckliga omständigheter måste han dock göra en sista insats: åka till Mexiko och hämta en viss revolver. Flickvännen Samatha (Julia Roberts) tas som gisslan för att skurkarna ska vara säkra på att Jerry gör sitt jobb.

I den gudsförgätna håla där revolvern finns råkar Jerry ut för diverse förvecklingar. Den enda som står på hans sida är en stor, smutsig hund.

Yrkesmördaren Leroy som håller Samantha fången spelas James Gandolfino, självaste Soprano i tv-serien med samma namn. Även här är han en hårding men mjuk innerst inne. Samnatha och han sitter på fik och pratar relationer som de bästa vänner i världen. Häpnadsväckande saker hoppar ur Leroys mun, som att han känner ”vördnad för människor som har älskat” när han ska mörda dem.

Trots Pitt och Roberts en seg film som gärna vill vara lite putslustig samtidigt som en eller annan får en kula i skallen.