Cirka hundra personer, inte minst vårdpersonal och anhöriga, anslöt sig. Demonstranterna krävde bland annat högre löner, högre status, mer personal och stopp på ytterligare besparingar inom vården. Ska man skära ska det inte vara i roten, det vill säga de besparingar som politikerna beslutar, ska inte drabba den personal som är ute i själva vården . Undersköterskorna tycker att gränsen är nådd för hur mycket de ska orka med.

Huvudtalare var undersköterskan Gunvi Österlund . Hon sade att den personalpolitik som förts under senare år är lika med personalmisshandel.

Inte långt därifrån, i Örebro och Kumla talade Ylva Thörn. Kommunals förbundsordförande, bland annat om rätten till heltid.

— Det är mer lönsamt att födas som pojke än att vinna en miljon på lotto, sade hon.

— Fortfarande är kvinnornas medelinkomst knappt 70 procent av männens inkomst. Fortfarande är det självklart för många arbetsgivare att erbjuda kvinnor deltider. Heltid måste bli en rättighet och deltid en möjlighet, krävde Ylva Thörn.

Hon gick också till angrepp mot moderaternas stenhårda skatte – och bidragssänkningar.

— Ingen deltidsarbetande undersköterska har råd med moderaternas så kallade solidaritet. sade hon.

— På tre år vill moderaterna sänka skatterna med över 100 miljarder. Sänkta eller slopade bidrag, försämringar i vård och omsorg, blir följden, sade hon och gav exempel på hur moderaternas politik slår. En undersköterska som jobbar 75 procent, har två barn och hyr en fyrarumslägenhet förlorar över 3000 kronor varje månad om hon byter sina bidrag mot att inte betala ett öre i skatt.

I Göteborg talade statsminister Göran Persson också om heltid, att rätten till heltid i vårdyrken ska var norm från 2005.