Det sportas och svettas som aldrig förr på stepmaskiner, med hantlar och på träningscyklar. En hel vägg med skor visas för den som funderar på att börja motionera. Affärerna är fyllda av träningskläder, modet växlar precis som i ”det civila”. Klivet från stillasittande till detta ”elitsportande” kan kännas väldigt långt. Och facit är att samtidigt som allt fler tränar organiserat så sitter allt fler stilla och får bara sämre kondition.

”Varför ska man röra på sig när man inte måste” är en fråga som ställs i en skrift från Folkhälsoinstitutet. Svaret är (förstås) att vi visst måste. Kroppen är byggd för rörelse. Och om vi inte rör den så är hjärnan den enda muskel som får arbeta — och blir därmed lättare överansträngd (utbränd). Vältränade muskler i kroppen skyddar även muskeln i ”knoppen”. Bra kondition motverkar stress och även arbetsskador. Att uppmuntra anställda till motion kan till och med vara en ”affärsstrategi”, en lönsam investering, står det i pressmeddelandet.

Själv kan jag tacka en god granne och gympaledare för att jag i dag tycker det är kul att röra på mig. Men de första gångerna var hemska! Benen värkte i dagar och ansiktet var glödande rött. Det gäller att ta sig över den där första gränsen, hålla ut och tänka på belöningen längre fram i form av ett bättre humör och mera ork.

Vältränade medarbetare är mer effektiva än otränade. Hälsa kan löna sig, säger Folkhälsoinstitutet. Och det är helt rätt.
Gör rörelsen till en arbetsgivarangelägenhet. Det tjänar vi alla på! Och en halvtimmes promenad redan i dag kan vara ditt personliga steg till ett bättre liv.