Fredrik var inte den ende ur yrkeskåren i finalen. Bronsmedaljören Linus Pråme är brandman i Helsingborg.

— Vi är en av de få yrkesgrupper som har förmånen att träna på arbetstid, säger Fredrik Edlund. För mig är det som en löneförmån att få träna på arbetstid, för många av de äldre i kåren är det mer som ett nödvändigtont.

Träning på arbetstid och ett liv med idrott har gett Fredrik en enastående kondition. När utmanarna testades innan tävlingarna hade han bäst kondition av alla.

— Grunden för att lyckas i all idrott är kondition. Har man bra kondition så kan man bli bra i alla idrotter. Det är viktigt även i jobbet som brandman.
Just av den anledningen tror Fredrik att de skräckinjagande Gladiatorerna skulle ha stått sig slätt på hans hemmaplan, i räddningstjänsten.

— Många av dem är vältränade men de är så stora så de har nog inte så bra kondition.

— Jag säger inte att de är dåligt tränade. De är otroligt mycket mer vältränade än de flesta är. Men de är ju med för sitt utseende, för att se grymma ut.

In i tävlingen tog Fredrik med sig mer än bara den fysiska styrkan från arbetet. I räddningstjänsten har han också fått en mental styrka och lärt sig att behålla lugnet i pressade situationer. Också det hjälpte honom när han skulle ta sig an Gladiatorerna. För även om Fredrik inte är någon liten kille ter han sig rätt ordinär bredvid Gladiatorerna.

En av programledarna i Gladiatorerna är förra skidesset Gunde Svan. Fredrik har en skidåkarkarriär bakom sig. Men han tror inte att han hade haft någon chans mot Gunde om skidåkning varit en gren i tävlingen.

— Jag har tävlat mot Gunde tidigare men då var jag förstaårssenior och han var som bäst då. Även om Gunde har slutat tävla så har han inte slutat träna och han är fortfarande i väldigt bra form. Så jag tror att Gunde skulle slå mig i skidspåret.

Inför sista delen av tävlingen där Fredrik skulle möta Jonny Månsson i hinderbanan låg Fredrik efter. Och det försprång på en sekund som detta gav Jonny växte till sju sekunder inför den sista delen av hinderbanan, rullbandet. Men där kroknade Jonny Månsson och Fredrik Edlund kunde avgå med segern. Jonny fick nöja sig med ett silver.

— Han var också väldigt vältränad, säger Fredrik. Men han hade nog inte lika bra kondition som jag.

Fredriks träningstips

• Jogga tre gånger i veckan! Om du inte orkar att jogga kan du börja med tre promenader i veckan.

• Starta på en realistisk nivå, som du klarar av. Annars är det risk att du tappar sugen när det tar emot.

• Vill du gå ner i vikt är det viktigare att tänka på vad du äter än på hur mycket du äter.

• Det är viktigt att du ser till att variera din träning. Annars är risken att du ledsnar och lägger av.