I Stockholm syns nu fördelningen av förra årets verksamhetspott i lönekuverten.

Bo Stålberg som länge jobbat som vårdare av psykiskt utvecklingsstörda berättar att han och andra inte fick ett öre. Orsak: arbetsgivaren bestämde ensidigt att bara vårdare med formell utbildning skulle få höjt.

— Vårdare med mycket lång erfarenhet får ingenting. Sådana som jobbat i tiotal år och som tar hand om nyutbildade som kommer ut på arbetsplatserna, säger han, upprörd och besviken.

Han har gått den grundutbildningen för yrket som fanns förut.

— Trots löfte fick jag dock aldrig gå påbyggnadsutbildningen, säger han.

Vårdare med exempelvis barnskötar- eller mentalskötarutbildning får höjt. Likaså de som gått den sociala omsorgslinjen.

— Vi tycker att det här är uruselt och det har vi sagt till chefen för handikappsomsorgen, säger Kommunals sektionsordförande Charlotte Hollstedt.

Av sektionens 650 undersköterskor och vårdbiträden har 180 fått mer eller mindre stor del av potten.

— Hur man har plockat ut dem vet vi inte. Det ser ut att ha varit lite godtyckligt beroende på vilken chef man har, säger hon.

— Jag vet inte hur många som har ringt till oss för att få en förklaring. När vi har hänvisat dem till deras chefer har det blivit ett himla liv. Dom har ju inte klarat av att förklara det här, som de har skyldighet att göra.

I år har Kommunals medlemmar i Maria-Gamla Stan dock fått en större andel av verksamhetspotten än någonsin. Men Charlotte Hollstedt tycker inte att systemet är rättvist. Arbetsgivaren styr helt vilka grupper och anställda som ska få höjd lön.

— Vi kan bara säga vad vi tycker, sedan gör våra chefer hur de vill ändå.

Stockholms stad vill öka lönespridningen. Men att bara utbildade vårdare ska få 1100 kronor har stadsdelen bestämt.

Omsorgschef Rita-Lena Karlsson försvarar beslutet med att man vill höja statusen på vårdyrkena, belöna dem som skaffar sig en yrkesutbildning. Hon vill också med lönesättningen locka till sig fler som gått vårdutbildning och locka fler att gå en sådan.

Riskerar ni inte att förlora anställda. De som jobbar länge för er och nu anser att deras kompetens ifrågasätts?

— Det kan mycket väl vara så att vi förlora någon, men jag tror att vi vinner fler, svarar hon.