Eftersom vi mest består av vatten är det livsviktigt att vi får i oss rätt mängd varje dag. Vi klarar oss utan mat i flera veckor, men utan vatten bara några få dygn.

Vattnet löser och transporterar näringsämnen och medverkar till att hålla kroppstemperaturen konstant. Vi förlorar vätska via svett, utandning och när vi kissar. Förlorar vi för mycket märks det framför allt genom att vi orkar mindre. Varje dygn omsätter vi tre liter vätska. Vi bör få i oss hälften som dryck och resten via maten.

Det innebär att vi måste dricka minst en och en halv liter om dygnet, beroende på vilka aktiviteter vi har. Tränar du? Då behöver du dricka mera. Men tänk på att inte dricka för mycket på en gång utan ta det lite då och då. Ett glas i timmen rekommenderas!

Ett bra sätt att kolla om man har vätskebrist är att titta på urinen. Den ska vara så klar och ljus som möjligt. Var glad att du kan tömma blåsan ofta och tänk på att du blir panikkissnödig om du bälgar i dig en halv liter vid ett och samma tillfälle.