Det är olämpligt att en undersköterska med en lön på nästan 17 000 kronor får stå som frontfigur för kampanjen anser en undersköterska som hört av sig till Kommunalarbetaren.

— Vi på min enhet protesterar mot annonsen. De flesta av oss har runt 14 000 kronor i månaden, säger Britt-Inger Wikander, undersköterska på kvinnokliniken vid Östra sjukhuset.

Frontfigur för kampanjen är undersköterskan Birgitta Prins på Karolinska sjukhuset i Stockholm med en månadslön på 16 800 kronor efter 25 år i yrket. (Hon har alltså inte 16 100 kronor som Kommunalarbetaren skrev i förra numret).

Löneuppgiften finns med i annonsen, vilket kan ge intrycket av att undersköterskor har ganska hyfsat betalt, anser Britt-Inger Wikander.

— Om man ska gå ut till allmänheten och tala om vad vi tjänar så ger det här helt fel signaler, säger hon som själv har 28 år bakom sig i yrket och tjänar 15 300 kronor.

Snittlönen för en landstingsanställd undersköterska låg 1999 på 14 783 kronor. Birgitta Prins påtalade problemet för LO inför kampanjen.

Kan du förstå reaktionen från dina kolleger?

— Ja. Det är bara att beklaga.

LO:s informationschef Tomas Rudin säger att man valt Birgitta Prins utifrån andra kriterier än just lönen.

— Vi ville ha en äldre kvinna som jobbat länge inom ett viktigt yrke. Så har vi resonerat.

— Om vi hade velat illustrera det allra värsta exemplet inom kvinnoyrkena så hade vi valt en ung invandrartjej som vill jobba heltid men bara får deltid.

Att löneuppgiften finns med i annonsen är mer av redovisningsskäl, förklarar Tomas Rudin. Det är inte tänkt att fokus ska ligga på hennes lön.

— Det är en ren faktauppgift.

Enligt Tomas Rudin har även LO fått en del reaktioner på Birgitta Prins lön.