Jörgen Andersson påpekar att Ulfab går på Kommunals sämsta ambulansavtal, det med Biltrafikens Arbetsgivare, BA. Han är också orolig för att företaget ska köra med gamla risiga ambulanser.

Ulfab kör nu sjuktransporter med buss, ”Jumbolans”, och har en enda akutambulans, i Lerum. Företaget kommer att femdubbla sin omsättning när de 140 anställda i Östergötland tas över, men ägaren Ulf Lindskog är inte orolig. Några risiga bilar ska det inte bli, tvärtom tänker han försöka köpa helt nya, mindre, ambulanser.
Han har haft kontakt med ombudsmän på Kommunals förbundskontor.

— Tycker de att BA är bra så ska vi vara kvar där, säger han. Tycker de inte det, så byter vi.

Ulf Lindskog har ambitionen att ge de anställda samma löner och anställningsvillkor som tidigare, så som entreprenadavtalet med landstinget föreskriver.

1995 när Falcks tog över, fick en del ambulanssjukvårdare höjd pensionsålder; Kommunal gick med på det, fastän landstinget skrivit in oförändrade villkor i kontraktet den gången också. Nu sätts kontraktets styrka på prov för andra gången.

— Vi hade klarat pensionsåldern åtminstone här i Motala då, säger sektionsordförande Hans Elf. Men förbundet centralt grep in och sa att det fanns ett avtal mellan Falcks och förbundet. Men den här gången finns inte lika mycket att förlora.

Ombudsman Gunnar Fridolfsson, Kommunals förbundskontor:

— Det är för tidigt än att säga var det hamnar. Lönenivån och villkoren är säkrare i Falcks, men vi har allt fler tvister med dem. Ulfab är ett företag med visioner, de arbetar till exempel med kvalitetssäkring. Jag är inte orolig, det här ordnar sig.

Ambulanssjukvårdaren Urban Åberg i Motala är en av dem som snart får byta arbetsgivare för andra gången. Han tycker det kan vara intressant att pröva något nytt, men hoppas att politikerna har kontrollerat ordentligt att företaget klarar av det nya uppdraget.

Ulfab kräver att de anställda ska dela företagets värderingar. Det innebär enligt Ulf Lindskog att ställa upp på systemet för kvalitetssäkring. Nästa steg blir att säkra arbetsmiljön, sedan den yttre miljön.

Ambulanssjukvårdare som vill utbilda sig till sjuksköterska kan, om de vill, få arbeta två nätter varannan helg och vara lediga i veckorna. Den lösningen har Ulfab prövat i Lerum. Tillsammans med landstingets bidrag till utbildning gav det en tillräcklig inkomst under studietiden.