Av de 220 kronorna går 40 till ekologiskt odlad mjölk. Tvåbarnfamiljen i exemplet har betalat extra för bland annat ekologiskt odlad potatis, morötter och spannmål. Samtidigt visar det sig att vissa ekovaror inte alls är dyrare än andra. Det gäller exempelvis kaffe, klyftpotatis, fullkornsskorpor och inlagd smörgåsgurka.

Hemköp och KF har flest ekovaror, därnäst kommer ICA. Utbudet hos Vivo och lågpriskedjorna är mer begränsat.
Den ofta högre kostnaden för ekovaror beror dels på odlingen, dels på den småskaliga hanteringen, enligt Livsmedelsekonomiska Institutet som har undersökt saken på uppdrag av Konsumentverket.

25 procent av dem som någon gång köper ekovaror står för hela 70 procent av konsumtionen. Hushåll med barn köper mer ekologiskt odlade varor än andra. Om fler ska handla ekologiskt måste varorna bli billigare och tillgängliga i fler butiker, skriver Konsumentverket.