Men tre av fyra vårdtagare i Nacka vill inte byta ”affär”, de väljer kommunen.

Sedan 1992 finns kundval inom hemtjänsten. Åldringar och andra som behöver hemtjänst får en lista på tolv privata företag att välja bland, med namn som Fixelina, Rosanum och Orren.

Det är inte lätt att veta vilka som är bra.

På listan av företag finns också en företagare som arbetar med personlig assistans och inte hemtjänst. Hon brukar då och då få samtal från förvirrade pensionärer som hon brukar hänvisa till det privata Orren.
Andra åldringar får en fingervisning från biståndshandläggarna, som egentligen inte får lägga sig i, men ändå talar om att det och det företaget jobbar i området.

Kommunalarbetaren var hemma hos Elsa Magnusson i Orminge. Hennes dotter har valt det privata Fixelina att sköta hemtjänsten. Tidigare hade hon ett annat privat företag som hon var missnöjd med eftersom det var för många unga flickor som sprang där, som hon själv uttrycker det.

Men Elsa Magnusson är i minoritet. 70-75 procent väljer kommunen.
Det finns inget avtal mellan företaget i fråga och kommunen. Alla kontakter sker mellan ”kunden” och företaget.

Några som startat eget har tidigare varit medlemmar i Kommunal. En av dem är Arja Sotala, tidigare vårdbiträde och ensamstående mamma utan anställda. Hon driver nu företaget Personlig Omsorg och tycker att det är otryggt. Om någon ”kund” avlider eller hamnar på sjukhus vet hon inte om hon har några jobb kvar.

Att det saknas avtal bidrar också att det kan vara svårt att anställa fast personal. Timanställningar är vanliga.

Greger Bengtsson, chef för äldre- och handikappenheten, menar att det är den verklighet vi lever i.

— Om du handlar mjölk i en ICA-affär vet aldrig butiken om du handlar där i morgon igen också. Om du inte kommer dit igen är det bara för affären att ta följderna av det.

I praktiken behövs det alltså inte någon politisk omväg för att lägga ner en verksamhet för det styr marknaden.