Den japanska filmen Tabu tilldrar sig på ett samurajgarde i Kyoto i mitten av 1800-talet. Nya unga män testas genom att de ska försöka besegra den bästa i gardet med träsvärd. Två nya samurajer antas, Tashiro (Tadanobu Asano) och Kano (Ryhei Matsuda).

Samurajerna måste följa en rad stenhårda regler. Minsta förseelse straffas hårt. Kanos mod prövas redan nästa dag: han måste halshugga en samuraj som lånat pengar.

Kanos flickaktiga skönhet ställer till villervalla på regementet, ung som gammal blir förälskade i honom och han inleder också vissa förbindelser. Rykten sprids, stämningen når kokpunkten och våldet briserar. I stället för att slåss mot en yttre fiende bekämpar männen varandra.

Regissören Nagisa Oshima, känd för bland annat ”Sinnens rike”, ger här en annorlunda infallsvinkel på samurajernas krigarvärld.