Problemen började för cirka två år sen. Och de anställda har ingen aning om vad som orsakar håravfallet. En högst ovetenskaplig gissning från en hårfrisörska på orten är att det kan handla om lysrören i taket.

— De bytte ut lysrören för några år sen, säger Birgitta Arvidsson.

Jag bollar frågan vidare till Arbetslivsinstitutets avdelning för teknisk yrkeshygien i Umeå och forskaren Kjell Hansson Mild. Han känner inte till något samband.

— Det borde ha kommit fram tidigare i så fall. Lysrör har ju funnits på många arbetsplatser i många år, säger han.

De anställda har vänt sig till huvudskyddsombudet i sektionen, Agneta Hansson. Hon har vidarebefordrat frågan inom Kommunal men hittills inte fått några tips om vad som skulle kunna orsaka håravfallet. Nästa steg är att ta upp det med arbetsgivaren, Essunga kommun.

– När vi har skyddsrond till våren kan vi ta upp sådana saker. Vi kan inte börja bråka förrän vi har fått indikationer på vad det kan bero på. Det kan ju vara tillfälligheter också, säger Agneta Hansson.

Birgitta Arvidsson tror inte att det kan vara en slump att tre av tolv på samma arbetsplats drabbas.

— Jag har jobbat i storhushåll i över 30 år men aldrig förut hört talas om något sådant här.

Det aktuella storköket är centralkök för kommunens samtliga äldreboenden.