Den 16 januari skulle landstingsrådet träffa facket på landstingstvätten i Eskilstuna för att informera om planerna för tvätteriets framtid. Sedan drygt ett år har det talats om en eventuell försäljning. Men mötet inställdes, det fanns inget att informera om, sa landstingsrådet. Dagen därpå kallade landstinget till presskonferens för att meddela att tvätteriet sålts till Berendsen.

– Vi är upprörda, och ilskan blir inte mindre av det faktum att landstingsrådet Alf Egnerfors fortfarande är tjänstledig ombudsman i Kommunal och mycket väl vet vad det står i medbestämmandelagen, säger Clarence Palm, klubbordförande på tvätteriet, som idag ägs av landstingen i Sörmland, Västmanland och Uppsala län.
Facket kommer att begära skadestånd av landstinget.

— Vi kan inte stoppa själva försäljningen, och ägarbytet kanske är positivt på lång sikt, det vet vi inte. Men det är mycket olyckligt att det startar så här, säger Clarence Palm.

— Att det pågick diskussioner om försäljning var alla medvetna om, och när jag träffade facket var det fortfarande oklart om det skulle bli en uppgörelse med Berendsen, säger Alf Egnerfors. Jag förstår att de är irriterade, vi borde ha klarat ut vilka som skulle informera facket, vi som ägare eller bolagsledningen.

I april sker ägarbytet, och de cirka 140 anställda som är med i Kommunal ska gå över till Industrifacket och följa nya avtal. Men dessförinnan ska det bli förhandlingar om övergången och vilka villkor som ska gälla de redan anställda.
Efter försäljningen av Eskilstunatvätten återstår av de större tvätterierna bara Norrköping, Kristianstad, Alingsås och Västervik som landstingsägda.