Närhet och fysisk kontakt av alla slag aktiverar lugn och ro-systemet och är bra för hälsan, medan separation eller dödsfall utsätter dig för stora påfrestningar. Många ensamma äldre får ingen beröring alls, något som inverkar negativt på dem både psykiskt och fysiskt. Lugn och ro-systemet gör oss förmodligen mer öppna för kontakt med andra. Mängder med oxytocin frisätts vid samlag och det bidrar förmodligen till att vi förälskar oss.

Massage är rena medicinen. Amerikanska forskare har bevisat att massage fungerar ångestdämpande, lugnande och avslappnande på både barn och vuxna. Stresshormonet kortisol minskar hos vuxna som får massage.

Sannolikt handlar det om ett aktiverat lugn och ro-system, eftersom djur som tillförts oxytocin visat upp exakt samma effekter.

Svenska studier visar att massage på dagis och skolor gör barngrupperna lugnare. Men självklart ska man först fråga barnen om de vill vara med.
God mat sätter i gång samma system för lugn och ro som när vi blir berörda på huden. Man kan jämföra ätandet med en sorts inre massage. Sensoriska nerver i mag-tarmkanalen frisätter nämligen oxytocin. Men här får man balansera lite. Tröstätning är ju ett känt fenomen. Bättre då att också gå in för andra lugn och ro-aktiviteter.

Att suga tycks ha samma effekt! Rökning kan vara avslappnande därför att det frigör oxytocin, en förklaring men ingen rekommendation.
Måttligt med alkohol lindrar ångest och oro. Experiment har visat att måttliga mängder ökar oxytocinet i blodet, medan höga halter ger motsatt effekt.

Vissa mediciner stimulerar också hormonet.

Oxytocin tycks också öka produktionen av vissa endorfiner, vårt eget ”morfin” som får oss att må särskilt bra vid träning.

Motion skulle alltså hjälpa till med att sätta i gång lugn och ro-systemet, så att blodtrycket sänks och stresshormonerna minskar.
Med andra ord ännu ett skäl att ge sig ut i slingan eller skogen.
Meditation, hypnos, yoga och andra avslappningstekniker har effekter som påminner om oxytocinets, även om det ännu inte finns bevis på sambandet. Hur det än ser ut hjälper teknikerna oss att lindra spänningar och motverka stress. Men det kan fungera lika bra att lyssna på en cd med Mozartmusik, be en bön, ta en avslappnande bastu eller en promenad i skogen. Effekterna är desamma.