Evy Palm ansvarar för köket på skolbespisningen i Örslösa utanför Lidköping där hon bor med maken Ulf som är elektriker. Hon är 58 år och har en imponerande löparkarriär bakom sig. I meritlistan finns till exempel tre segrar i Stockholm Maraton i slutet av 1980-talet.

Hon har tävlat i New York, Boston, Japan, Korea, Singapore. I somras sprang hon Tjejmilen i Stockholm men kom ”bara” på 82:a plats.

— Jag sprang på 42.23 medan mitt personbästa är 32 minuter. Men numera handlar det mest om motionslöpning. När jag kommit hem från jobbet ger jag mig ut i skogen. Jag brukar springa upp till en och en halv timme.

Evy har en mil till jobbet. Dit cyklar hon oftast. Klockan åtta om morgonen är hon på plats och hon trivs med sina sysslor, som varar till halv tre. I huset där hon bor med Ulf bor också hennes ensamme 93-årige far, som har hemtjänst men som Evy ändå hjälper med middagar, tvätt och strykning. När hon handlar till sig och Ulf handlar hon också till pappa.

–Han äter ju allt. Men jag vill att han ska ha hemlagat så att han slipper de uppvärmda lådorna från hemtjänsten. Jag tror han gillar kålsoppa bäst, med lamm i.

Evy och Ulf har två döttrar, Annika och Anneli, som båda bor i närheten med sina familjer. Tillsammans har de fem barn i åldrarna 5 till 11 år. Barnbarn, som är till stor glädje för morföräldrarna.

–Det är klart att jag ställer upp och följer dem till olika aktiviteter ibland och sitter barnvakt.

Tycker du att du har balans i tillvaron?

Hmm. Så här ser jag det, att var sak har sin tid. Förr hade jag löpningen som tog massor av tid, med resor och annat som i och för sig också gav Ulf och mig upplevelser utöver det vanliga. Men ska jag svara riktigt ärligt tycker jag nog att tiden numera inte räcker till för mig själv, där har vågskålen tippat över. Man får mer och mer omkring sig. Jag, som trodde att jag skulle få mera tid när jag blev äldre.

Vad vill du helst göra om du fick mer tid?

— Läsa! Det hinner jag aldrig. Jag ville gärna sticka och virka också. Det gjorde jag ofta förr. Framför allt skulle jag vilja ha tid till att koppla av och göra ingenting. Men tiden när man inte gör något, den finns inte.
— Å andra sidan. De plikter jag har är inte bara plikter, jag trivs med det jag gör. Och vi har tur, Ulf och jag, som har alla våra närmaste i närheten. De ger oss så mycket.

Vad betyder löpningen för dig idag?

— Den är mitt andningshål i vardagen och hjälper mig fysiskt och psykiskt. Att springa är det bästa och roligaste jag vet och så har det alltid varit. Löpningen har lärt mig att bli effektiv både i terrängen, jobbet och i livet i övrigt.