— Det är ingen som bryr sig om den gruppen.

Så svarar Mikael Halapi på frågan om åtgärden OSA någonsin har utvärderats.

Mikael Halapi är chef för programenheten på AMS. Gruppen han talar om är de 5 000–6 000 personer i Sverige som har ett så kallat offentligt skyddat arbete. De går på OSA för att de av olika anledningar inte bedöms klara av ett vanligt jobb. 99 procent är anställda av kommunerna. De flesta av dem har eller har haft alkoholproblem.

Strax efter åtta är det tillräckligt ljust och det är dags att ta på sig skogsarbetarmunderingen och skyddshjälmen. Ännu en dags röjningsarbete väntar. Där det nu står träd ska det så småningom ligga ett radhusområde.

Bert, Jouko och de andra far snabbt fram med sina motorsågar i vätan. Det myckna regnandet har gjort att det plaskar under fötterna. Träden faller i snabb takt. Ljudet från sågarna är vasst.

Männen i skogen på Hisingen tillhör ett utdöende släkte. De är några av de sista skogsarbetarna som jobbar manuellt. I dag görs allt arbete i skogen annars med maskiner. Utan dessa män som röjer skog och parker runt om i landet mot låg ersättning skulle mycket växa igen.

Förmannen är uppenbart stolt över sina ”gubbar”. De kan sitt jobb och gör det bra. Han håller med om att deras löner är urusla.

— Varje gång jag träffar tjänstemännen på kommunen så påpekar jag att de gör ett otroligt bra och proffsigt jobb. Men det hjälper inte, säger Reine Cambrant.

OSA-anställda har få rättigheter och låga löner. Det säger nästan alla vi pratar med om OSA.

— De har erbarmligt dåligt betalt. Men förmånen de har är att de har ett jobb att gå till, säger Eive Gahnström, ordförande i Kommunals sektion 10 i Göteborg.

Per Holmström är ombudsman på Kommunal med ansvar för OSA:

— Vi misstänker att arbetsgivarna utnyttjar OSA. Tanken är inte att man ska gå 12-15 år som OSA-anställd.

I den pågående avtalsrörelsen vill Kommunal se över hela det avtal som reglerar de OSA-anställdas villkor. De flesta med OSA tjänar uppskattningsvis mellan 12 000 och 13 000 kronor — någon lönestatistik finns inte — och då har de ofta jobbat i 15-20 år. De ligger på löner i nivå med vad en 19-åring tjänar.

— Personer som jobbat så länge ska inte tjäna under 13 000 kronor, säger Per Holmström