”Mannen i framtiden” av Meryn, Ketka, Kinder med underrubriken ”Hormonrevolutionen och mannens klimakterium” (Bonnier Olsen) är en mannens handbok i konsten att hålla sig ung och frisk. Den börjar med en framtidsvision där sexualitet och fortplantning är två skilda saker och hormonterapi mot mäns åldrande är en självklarhet.

Redan nu kan män behandlas med könshormonet testosteron och återfå vitalitet och potens. Men behandlingen ökar tyvärr risken för prostatacancer. Även tillväxthormonet HGH har föryngrande effekter på mannen men även det kan ha tråkiga biverkningar som förstorad näsa, till exempel. Antioxidanten metatonin kan ges efter 60 mot sömnsvårigheter. Dessförinnan bör mannen se till att det är mörkt i rummet när han ska sova.

Naturliga sätt att behålla testosteronnivån är ett aktivt sexliv och fysisk träning. Ju mer kroppsfett desto mindre manligt könshormon i blodet. Naturmedel som stärker lust och potens är bland annat ginseng, gelée royale och ginko biloba.

Boken redogör för kroppens alla komplicerade fysiologiska processer och dess orsaker, går sedan in på kost, livsstil, olika sjukdomar som drabbar mannen, stress och depressioner. Formulär finns för test av stressnivå, snarkfrekvens, depressivitet, livsstil etc. Efter varje kapitel finns också en ruta med goda råd.

Boken är översatt från tyska och ger ett trovärdigt intryck bortsett från en del detaljer. Att påstå att kejsarsnitt är bra för barnet är exempelvis ovetenskapligt.