Bantningsdoktorn, Stefan Rössners bok ”Gå ner i vikt” från 1993 har tryckts upp för åttonde gången. Hans råd gäller än men lite förvirrande blir det när det står att ett bantningsmedel som leder till att fett inte tas upp i tarmen är under utveckling. Som bekant finns det nu, heter Xenical och anses ha blygsam effekt på fetma.

Visserligen förbränner vi maten olika effektivt men grundtesen är ändå att överviktiga äter mer än de förbränner.

Överviktiga är ofta extra känsliga för stimuli som utlöser ätande. Det enda raka är regelbundna måltider som gör att man aldrig går hungrig.
Stefan Rössner beskriver fettet, kolhydraterna, proteinet, vitaminerna och fibrerna och vad de gör i kroppen.

Boken innehåller ett formulär där man kan testa om man äter för mycket. Här finns också en veckomatsedel med mager mat. Stefan Rössner går igenom ”flygvärdinnebantning”, ”ananasdiet” med flera snabbmetoder och förkastar dem alla. Fasta gör heller ingen varaktig nytta.

Här finns många knep för att gå ner i vikt. Man kan få hjälp av att tänka sig smal, berätta för alla att man vill gå ner i vikt, prata med sådana som lyckats och undvika frestelserna i snabbköpet. Det är lätt hänt att stoppa i sig fel saker framför TV-n. Stäng av när det intressanta programmet är slut och ta en promenad i stället!