En statlig utredning presenterade i slutet av december ett förslag om individuellt kompetenssparande, IKS, som är tänkt att börja år 2002.

Enligt förslaget ska alla löntagare få ett IKS-konto. Löntagaren och dennes arbetsgivare ska ha rätt att sätta in totalt cirka
40 000 kronor per år på kontot. Arbetsgivaren som sätter in utbildningspengar får som tack sänkt arbetsgivareavgift.

De löntagare som tjänar minst 50 000 kronor per år och högst 216 000 kronor per år får en grundplåt av staten på 2 500 kronor till sitt konto.

När pengarna tas ut från kontot för att användas till utbildning beskattas de som inkomst. Men uttaget berättigar till ett skatteavdrag. Storleken på skatteavdraget blir beroende av hur mycket tid individen avsätter till studier.

Uttag från kontot kan ske från 25 års ålder. Pengar på kompetenskontot som inte förbrukats innan pensionen kan föras över till pensionssparande eller pensionsförsäkring.

LO säger i en kommentar till förslaget att eftersom LO:s medlemmar har små möjligheter att spara egna pengar behövs en mer solidarisk finansiering för att det ska ha en verklig betydelse på den svenska arbetsmarknaden.