”Slottet i skogen” heter en intressant och levande historiebok om livet på Målilla sanatorium med massor av fantastiska bilder. Många av bilderna är vackra, alla skildrar de en avskild värld i en förgången tid.

Här finns korta berättelser om villkoren för personal och patienter, det fanns ordningsregler för det mesta. Både dödsfall och fester skildras, både operationer och romanser. Hjärtslitande bilder från barnavdelningen kompletteras med protokollet från 1939, då man bestämde att inreda ett lekrum på avdelningen.

Arbetet med boken började för många år sedan, då sex kommunalare startade en studiecirkel för att dokumentera sanatoriets historia; Michael Wikstål, Else-Marie Karlsson, Bertil Hörman, Ingrid Jonsson, Sture Gungård och Monica Nilsson. Först gjorde de ett museum på vinden, nu är historiken klar.

Det har blivit en opretentiös men givande historia.

Boken kostar 150 kronor plus 45 kronor till porto. Pengarna sätts in på bankgiro 5004-9881 till Föreningen Målilla sanatoriums museum. Texta namn och adress, så kommer boken med posten.