Var går gränsen för vad man tål? Hur mycket panik är det okej att ge efter för? Det grubblar Tomas i romanen ”Nakna nerver” (Gravander och Widerlöv) över.

Efter att ha lyckats gå in på ett konditori och köpa biskvier strax efter en panikattack börjar han hoppas. Kanske ska han en dag slippa sin panikångest. Då har Tomas inte på månader ens vågat gå ut på tomten. Nu väntar mamma i bilen. Tomas är på väg till psykologen, han klarar inte att gå någonstans utan sin mamma eller fru.

Tomas är sjukskriven för panikångest. På jobbet tror de att det är ryggen. Han ljuger om sin panik och tvingar sin fru Johanna att också göra det.

Författaren till ”Nakna nerver” Peter G Lejon (f d Gustafsson) har själv lidit av panikångest och väver in sig själv här och där i boken. Nu är han i stort sett frisk men tillåter sig att planera livet i viss mån för att hålla ångesten borta.

I boken får vi följa Tomas och Johanna och deras tankar. Johanna stöder Tomas så gott hon kan. Hur mycket ska hon offra för hans skull? ”Nakna nerver” är en bok för både drabbade och anhöriga till paniker. Men även för andra som vill försöka förstå hur det känns att fasa så inför en tänkt katastrof att man inte ens vågar gå utanför dörren.