För att få en pampig amaryllis till jul skall man helst plantera löken cirka 6-8 veckor innan tänkt blomning, i det här fallet mitten av november.

Välj ut en stor lök fri från synliga sjukdomar och angrepp och plantera den i en jordblandning av ungefär tre fjärdedelar vanlig planteringsjord, en del sand och en matsked benmjöl. Använd en kruka som är ungefär 8-10 centimeter vidare än löken och plantera ner två tredjedelar av löken. Vattna ordentligt!

Om du inte hunnit med detta utan köpt en färdigplanterad lök har du nog ändå glädje av nedanstående råd.

Placera krukan i rumstemperatur, 18-25°C under dagen. På natten vill amaryllisen ha det svalare, cirka 5-10°C. Det är kanske svårt att åstadkomma, men vad sägs om skafferiet om du har något? Vänta sedan med vattningen fram tills de första skotten visar sig, vanligen efter ungefär två veckor.

Gödselvattna ungefär en gång i månaden.. Tänk på att det är bättre med för lite näring än för mycket. Det senare leder gärna till att stjälkarna drar iväg i höjden, så var försiktig.

När blommorna sedan börjar att slå ut, flytta då gärna plantan till en svalare plats och utan direkt solljus. Då står den längre och färgen bibehålls bättre!

Efter det här kan du inte förlora, så lycka till!