Kommunalarbetaren avslöjade för några veckor sedan att målet att halvera deltidsarbetslösheten bland vårdfolket inte skulle nås på långa vägar. När nu slutresultatet också har kommit visar AMS siffror, som vi tagit del av, att bara en fjärdedel av målsättningen uppnåddes. Istället för en minskning med 50 procent blev den 12,7 procent.

Att siffran inte blev lägre beror på att deltidsarbetslösheten sjunkit kraftigt bland sjuksköterskor. Räknar vi bara Kommunals grupper — undersköterskorna, sjukvårdsbiträdena, vårdbiträden, skötare och vårdare — har deltidsarbetslösheten bara minskat med en tiondel.
Större delen av deltidsarbetslösheten bland vårdfolket är undersköterskor. För dem har nästan ingenting hänt. Minskningen är bara fyra procent.

Även när det gäller arbetslösa undersköterskor som springer som timvikarier ser det dystert ut. Minskningen på ett år har bara varit 10 procent.

– Det är upprörande att se att deltidsarbetslösheten endast sjunkit marginellt fram till november 2000 och att det löfte som utlovades av parterna inte har uppnåtts, säger statsrådet Mona Sahlin i ett pressmeddelande.

Vad hon som är den politiskt ansvarige i regeringen för frågan kommer att föreslå framgår inte. Vårdkommissionen kallas till ett nytt möte den 25 januari nästa år för att analysera situationen och diskutera vad som bör göras.

– Vi måste få ner deltidsarbetslösheten, som ytterst drabbar kvinnor. Trots alla insatser är deltidsarbetslösheten fortfarande hög, därför tittar regeringen redan nu närmare på andra åtgärder till exempel lagstiftning, säger Mona Sahlin.

Deltidsarbetande som söker mer jobb hos arbetsförmedlingen

nov-1999

nov-2000

Sjuksköterskor

2158

1214

-44%

Undersköterskor

15239

14649

-4%

Vårdbiträden

7584

6368

-16%

Sjukvårdsbiträden

918

645

-30%

Skötare

998

815

-18%

Vårdare

2596

2060

-21%

Totalt

29493

25751

-13%