”L som i laglös” ( Bra böcker) är den senaste i Sue Graftons bokstavsböcker. Sue Grafton är en av USAs skickligaste deckarförfattarinnor i den hårdkokta genren. Hennes huvudperson Kinsey Millhone är en sympatisk och engagerad privatdetektiv i trettioårsåldern som råkar ut för hårresande äventyr i sin jakt på Sanningen.

Minst lika sympatisk är hennes hyresvärd Henry Pitts, en stilig man i åttioårsåldern. Staden i böckerna kallas för Santa Teresa, i verkligheten Santa Barbara i Kalifornien, mellan San Francisco och Los Angeles, där Sue Grafton själv bor. L som i laglös utspelas dock främst i Kentucky (där Grafton är född) och skildrar ett brott med rötterna i det förflutna.

Det börjar med att hjältinnan ska göra en liten enkel tjänst till hyresvärdens vän. Men hon hamnar snart i märkliga och sjaskiga miljöer, hon möter originella — och farliga — människor och slutet är överraskande.