Minette Walters är författaren vars böcker har präglats av svartaste grymhet, psykopater och hemska barndomshändelser. Men i Eldstungor (Albert Bonniers förlag) tar hon ett steg tillbaka och serverar en kort, elegant komponerad historia i engelsk landsortsmiljö.

En gammal rik dam och hennes sköterska har blivit ihjälslagna. Irländaren Patrick O’Riordan är misstänkt gärningsman, något som får gammalt agg och fördomar att blossa upp mot hela hans familj. De fattiga irländarna och deras ovårdade tomt är en nagel i ögat på resten av den dockskåpsprydliga lilla byn.
Deras granne, Siobahn Lavenham, har själv irländskt ursprung. Hon beslutar sig för att göra undersökningar på egen hand. Och det visar sig så klart att allt inte är som det synts vara. Siobahn får omvärdera både sina stroppiga grannar och de anspråkslösa O’Riordans