Fiasko för försök att halvera deltidsarbetslösheten
Vårdkommissionens projekt att halvera deltidsarbetslösheten ser ut att bli ett fiasko. Det visar siffror som AMS tagit fram åt Kommunalarbetaren. Kommunals ordförande Ylva Thörn kräver nu lagstiftning om rätt till heltid.
I Vårdkommission enades regeringen, facken och de kommunala arbetsgivarna om målsättningen att halvera deltidsarbetslösheten inom vården på ett år. I december kommer slutresultatet.
Deltidsarbetslösheten definierades som de närmare 30 000 som var vårdanställda på deltid och som sökte mer jobb.
Siffrorna från Arbetsmarknadsstyrelsen visar att under de första elva månaderna sjönk deltidsarbetslösheten med bara drygt 3 000 eller 10 procent. Långt från målet.
Åke Hillman representerade Kommunförbundet i vårdkommissionen. Han är också Västerås starka man. I Västerås har deltidsarbetslösheten ökat!
Statsrådet Mona Sahlin har flera gånger talat om att lyckas inte det här så är hon beredd till krafttag. Lagstiftning eller sänkta statsbidrag till de som inte sköter sig. Genom sin pressekreterare har Sahlin avböjt att svara på tidningens frågor. Men lovat att ge besked om en månad.
I ett läge där många kommuner och landsting talar om brist på vårdfolk finns över 53 000 som vill ha jobb eller mer jobb. Hälften är undersköterskor. De kalla siffrorna visar på att deltidsarbetslösheten bland dem har minskat med bara en procent!
— Ett stort misslyckande!, säger Kommunals Ylva Thörn. Hon blir ”urilsken” och ”beklämd” när hon ser hur lite som har hänt:
— Kommun- och Landstingsförbundet har inte lyckats förmedla Vårdkommissionens överenskommelse.
— Efter tio-femton års diskussioner är det dags att sätta ner fötterna. Vi kan inte stillatigande se på när man misslyckas så här kapitalt, säger hon.
— Lagstifta så att heltid blir grunden i alla anställningar och deltid en möjlighet där man själv partiellt kan gå ner i tid, är hennes budskap till Mona Sahlin och regeringen.
— Jag har ingen annan information än att kommunerna har gjort vad de kan, säger Kommunförbundets Åke Hillman. Han skyller på facket för att det gått åt fel håll i Västerås.
— Det beror på att vi inte fick uppgifter från Kommunal om vilka som deltidsmarkerar, säger han.
Har deltidarna i Västerås erbjudits heltid?
— Det finns också sådana exempel också, men inte generellt och skälen är ekonomiska, svarar Hillman.
— Det finns ju en anledning till att vi har deltidare: den slimmade arbetsorganisationen och besparingskraven som gällt för kommunerna under hela 90-talet. Det vänder man inte i en handvändning, men vi har ambitioner att åstadkomma en bättre situation än idag.
Behövs det mer pengar från regeringen för att lösa det här problemet?
— Det hade naturligtvis gått bättre om man haft den inställningen från Sahlin &co.
— Det här är i botten en ekonomisk fråga. Det är klart att när tiderna förbättras ska vi göra vad vi kan för att förbättra arbetsmiljön och arbetstiderna.
— Precis så där lät det i Vårdkommissionen. Men sedan kom vi i alla fall fram till överenskommelsen, säger Ylva Thörn om Hillmans kommentar.
— Jag funderar på hur det var med den ärliga ambition att göra något åt problemet. Fanns den? Är det därför vi inte har kommit längre?
Hon anser deltidsarbetslösheten inte bara är en ekonomisk fråga utan minst lika mycket en organisatorisk.
— Det Åke Hillman gör på hemmaplan gör inte hans löften trovärdiga, säger Tommy Johansson, ombudsman för Kommunal i Västmanland.
Johansson jämför med landstinget som tagit principiellt beslutet om att det är heltidstjänster som ska finnas.
Han avvisar Hillmans argument att det är brist på information som varit ett hinder.
— Det sker ständigt en kontakt mellan våra sektioner och arbetsgivaren.
Han anser att kommunen själv kan gå ut och fråga deltidarna om de vill ha mer arbetstid. Men ofta finns en väldigt inskränkt syn som :”Blir det en vakans på den här lilla barnstugan med fyra barnskötare?”
— Man tittar inte i ett större perspektiv, hur ser behoven ser ut på andra arbetsplatser?
Det saknas enligt Johansson tydliga politiska signaler att kommunen måste arbeta med frågan.
11 mån | Deltidsarbetslösa | Tillfällig timanställning | |
VÄSTERÅS | +8% | +14% | |
SVERIGE | -10% | -13% |