”Det bästa med skolan är maten” säger elever i Edsbergsskolan i Sollentuna nuförtiden.

Vid halvårsskiftet i år gick kontraktet ut för Invita AB, entreprenören som hade skött skolmaten i Sollentunas skolor i tre år. När en ny upphandling gjordes i mars, fann kommunens upphandlare att priset i anbuden utifrån var för högt. Två konsulter fick räkna på vad det skulle kosta att åter laga de 8 000 portionerna i egen regi.

Bedömningen blev att kommunen själv skulle kunna laga mat med god kvalitet till ett pris 15 procent under anbudspriserna. En verksamhetschef rekryterades, och i tid före skolstarten var köken bemannande med egen personal.

En av de 56 i skolmåltiden är kokerskan Anna-Stina Kihlström. Hon jobbade i köket redan innan Invita tog över, följde med till Invita och har nu blivit kommunanställd igen.

– Det här är ett lyft. Vi har fått chefer som har kunskap och kompetens, och vi kan göra ett bra jobb. Vi erbjuder nu två rätter plus en vegetarisk rätt, och märker att barnen äter mer. Lärarna säger att eleverna fungerar bättre. Och det är kul när maten är så uppskattad.

Måltidsservice, som är en egen resultatenhet i kommunen, har fått ”kontrakt” på tre år. Men det är inte lika bindande som ett kontrakt en entreprenör får. Vill politikerna konkurrensutsätta Måltidsservice redan nästa år kan de göra det.

Men så populär som skolmaten nu blivit vore det troligen politiskt självmord att föreslå det.