Eva Mattsson är en av Sveriges främsta novellförfattare. Hennes nya bok, ”Hundarna i Ask” (Albert Bonniers förlag) är mycket bra; kvick, sensuell, fylld av skarpsinniga iakttagelser och, framför allt, av människor i alla åldrar, i olika miljöer. Där finns bedragare och skattesmitare, en avsutten journalist, en kvinna som stulit ett barn, ett pojkgäng som dresserar — och plågar — kamphundar.

Både komisk och sorglig är novellen Känslan är casual. En invandrad kvinna från öst hamnar i en bokhandel i en svensk stad och upptäcker förvånat att där knappast finns några böcker. Där säljs ljusstakar, kartor, cd-skivor, servetter och souvenirer. De böcker som finns
är faktaböcker om fiske och jakt, husbygge, sjukdomar och fåglar. På sin väg tillbaka till flyktingförläggningen tänker kvinnan på sin anspråkslösa barndomsmiljö i Ryssland, där man dock ordnade teaterföreställningar och läste Gogol, Tolstoj, Dumas och Shakespeare.

Miljöerna i de tolv novellerna växlar mellan Sverige och Belgien, ett för de flesta av oss okänt Belgien, med myllrande och originella släkten, hantverksmiljöer och butiker, och ett mustigt och rättframt språk.

Det är härliga berättelser på ett rikt och sensuellt språk, noveller att läsa och läsa om, smaka på och njuta av.