Fredagen den 13 oktober sköt Mari Anne Willman sitt livs första älg. När de andra jägarna kom fram till den stupade tjuren blev de som tokiga.
Ingen hade någonsin sett så magnifika horn. 27 taggar hade kronan — och när man talar om stora kronor brukar det röra sig om mellan tolv och arton taggar.

Mari Anne är uppväxt med älgjakt, men det blev inte av att jaga själv förrän en kompis ville ha henne med och ta jägarexamen.

Den 7 september blev hon färdig.

— Sen var det mest Per, gubben min, som pushade på för att jag verkligen skulle jaga.

Han är jaktledare för Kullens jaktlag i Lekvattnet, där Mari Anne är en av två kvinnor. Hon anar att en del gubbar finner det lite förargligt att rekordtjuren fälldes av en nybörjare, dessutom ett fruntimmer.

— Det är ingen som säger det till mig, men jag tror att allihop gärna hade velat skjuta honom själv.

Älghorn bedöms efter ett invecklat poängsystem där grovlek, spännvidd och taggarnas storlek räknas in. Den slutliga bedömningen görs först när hornet fått torka några månader.

— Men det är sannolikt en av de största tjurar som har fällts i Sverige, och det kan vara den allra största. I så fall är det säkert den största i Europa, säger Bo Lindevall, informationschef på Svenska Jägareförbundet.

Kullens jaktlag har djur kvar på sin tilldelade kvot, och jakten fortsätter på helgerna.

— Jag ska vara med så ofta jag kan, försäkrar Mari Anne Willman.

Fast det kan bara bli vartannat veckoslut, för som anställd på det kommunala äldreboendet Linden i Torsby jobbar hon varannan helg.