Lurade på drömjobbet
-- Vi vill höja ett varningens finger.
Kontrollera avtal och anställningsvillkor
om du ska börja som personlig assistent.
Vi blev grundlurade.
Det säger tre personliga assistenter
i Piteå, anställda av det privata Personal Care.
Efter tre månader sade de upp sig. De personliga assistenterna Anita Wiklund,
Gunilla Lindgren och Bengt Nilsson i Piteå fick nog. När de tre fick chansen att börja som personliga assistenter hos Personal Care i januari tyckte de att de hamnat rätt. Det skulle bli slut på det oändliga vikarierandet. De tyckte att de hade hittat kanonjobbet och dessutom en toppenchef, Thomas Rönnqvist.
När de började sin anställning blev de lovade guld och gröna skogar. De skulle bli de högst betalda undersköterskorna i Norrbotten. 18 500 kronor i månaden och heltid. I stället blev de anställda på timtid.
— Jag trodde i min enfald att jag åtminstone skulle få månadslön, säger Anita.
Några 18 500 blev det aldrig under deras tid på Personal Care. Allt inbakades i en timlön, även ob, övertid, jour och beredskap. Med semesterersättning blev timlönen 97:66.
De hade ett rullande sex veckors schema. Med denna lön arbetade de varannan helg, två veckor kväll, två veckor dag, två veckor natt. Samt delade turer.
När de klagade över att de jobbade för mycket fick de höra att de själva hade gjort schemat.
Hela tiden lovades de högre lön så fort försäkringskassan betalade ut högre ersättning.
De skulle kryssa för på anställningsavtalet att de gick med på att varken arbetstidslag eller arbetstidsavtal räknades in. De skrev aldrig på några papper.
— Chefen räknade också ut på en miniräknare hur mycket pengar vi skulle spara om vi gick ut ur facket, berättar de.
Facket, ja därifrån tycker de inte heller att de fått det stöd de önskat. I början, men sedan dog stödet ut.
När de får reda på att det privata avtalet ger arbetsgivaren rätt att anställa på timlön och baka in ob och annat tror de inte sina öron och tycker att det är ett dåligt avtal.
Hade de tre assistenterna inte haft så bråttom att säga upp sig kunde de ha fått betydligt högre lön, menar Thomas Rönnqvist, chef på Personal Care.
— 160 timmar på en månad skulle i dag ha gett dem cirka 16 278 kronor i stället för 13 920 kronor. Då är ob, övertid, jour och beredskap inbakad ilönen.
Thomas Rönnqvist säger att det går att tjäna ända upp till 19 599 kronor inom Personal Care. Detta förutsätter att man jobbar 172 arbetstimmar och räknar in alla tillägg, allt från ob till semesterersättning.
När de personliga assistenterna anställdes höll försäkringskassan fortfarande på att utreda ersättningen till Personal Care. I en bilaga gav Thomas Rönnqvist löfte om att personalen skulle få högre lön under förutsättning att företaget fick högre ersättning. Vilket det fick från och med den 1 april. I dag är timlönen 101:74 i jämförelse med 87:20 kronor tidigare.
— Thomas Rönnqvist har brustit
i information om vad som ingår i lönen. Det har även vi från facket, säger Nils-Gunnar Granlund på Kommunals sektion i Piteå.
— Om vi kommit in i ett tidigare skede hade det mesta säkert gått att klara ut, men vi vet inte ens var medlemmarna bland de här privata arbetsgivarna finns. En del är inte ens med i facket.
— Assistenterna tog för givet att de hade en grundlön plus olika ersättningar, de förstod inte att allt var inbakat i lönen. Det är inte lätt för en medlem att sätta sig in i allt, konstaterar Nils-Gunnar Granlund.
Tystnadsplikten, som det står om i avtalet, binder också upp de anställda hårt.
— De tre assistenterna kom till oss och ville ha hjälp. De mådde otroligt dåligt. Det privata avtalet innebär att vårdtagaren kan säga upp en anställd med omedelbar verkan. De tre kunde göra likadant utan att bli avstängda från a-kassan. Uppsägningstiden är endast en månad.
— Från fackets sida tycker vi att de anställda ska ha en fast månadslön plus ersättningar.
Han tycker också att arbetstiden är lång, 232 timmar under sex veckor jämfört med 218 timmar på sex veckor hos kommunen.
— Någon som är kompetent borde göra en schemaöversyn.
Gunnar Fridolfsson påpekar hur oerhört viktigt det är att inte bara skriva på anställningsavtal med förkryssade undantag.
— Och skriv inte på att den överenskomna lönen gäller oberoende av de lönehöjningar som följer av årets avtal. Gå till facket!