Två kompetensrådgivare, båda medlemmar i Kommunal, finns på plats i huset som tidigare var livsmedelsaffär. Drygt 50 elever har börjat läsa data, matte, svenska eller engelska. Ytterligare elever har börjat läsa kurser på distans.

– De flesta eleverna jobbar inom vården, säger Jörgen Frej, som är en av kompetensrådgivarna och som själv jobbat i över tio år som vårdare. Vi har besökt alla kommunala arbetsplatser, men också vänt oss till de andra facken här i Växjö.

Flexibla gymnasiet i Växjö är öppet från åtta till nio på kvällen måndag till torsdag, och fredag förmiddag. Där finns 11 data-arbetsplatser för eleverna, och de lärarledda lektionerna hålls både på dagtid och kvällstid för att passa alla elever.

Idén att starta flexibelt gymnasium likt det i Fagersta, kom när anställda i vården beskrev hur svårt det var för dem att plugga, de fick inte ledigt. Marita Molin som är Kommunals sektionsordförande i Sävsjö har arbetat sedan början av förra året för att hitta samarbetspartner till gymnasiet. Det är Kommunal, Sävsjö kommun, arbetsförmedlingen, Lernia, LO-facken och Kunskapslyftet som nu står bakom gymnasiet.

Kommunals flexibla gymnasium i Fagersta som var det första i sitt slag, är inte igång längre. Trots stort elevintresse drog Fagersta kommun in sitt stöd. Men i Kopparberg finns nu ett, och Kommunals sektioner på olika håll i landet arbetar för att starta fler.