Lösningen påminner mycket om den arbetstidsbank som Kommunals senaste kongress önskade. Staten mister omkring åtta miljarder i inkomst, när arbetsgivaravgiften sänks för att betala de två första dagarna.

Kommunals avtalsombudsman Jan Sjölin ser förslaget som ett steg på vägen mot 30-timmarsvecka och påpekar att åtta miljarder motsvarar så mycket som en halv procent av ett löneutrymme på 3,5 procent.

Han säger att reformen kostar mindre inom Kommunal än på den privata sidan, eftersom många i Kommunal redan har längre semester. Då kan en del av pengarna användas till att höja lönerna i stället.

— Det är bra eftersom vi ligger efter de privata i lönenivå, men inte i ledighet, säger han.

Enligt förslaget ska de nya lediga dagarna läggas i en arbetstidsbank för varje anställd. Där kan den som vill också lägga sin femte semestervecka. Den nya ledigheten tjänas in på samma sätt som semester. Första dagen kan då tas ut från våren 2002.

Ledighet från arbetstidsbanken tas ut i timmar eller i halva eller hela dagar som man själv vill och när man vill, men man måste varsla arbetsgivaren en viss tid innan. Facket och arbetsgivaren får sluta avtal om hur lagen ska tillämpas.

Lena Tell är Landstingsförbundets nya förhandlingschef.

— Varje dags bortfall i arbetstid ger ett behov av ytterligare 300-400 sjuksköterskor, säger hon. Vi har redan nu ett stort behov av fler sjuksköterskor och läkare.

Hon påpekar också att den sänkta arbetsgivaravgiften bara betalar lönekostnaderna. Men det kostar också att genomföra förändringen.
Kommunförbundets förhandlingschef Staffan Löwenborg vill ännu inte kommentera förslaget.