Klass mot klass, fack mot fabriksägaren och klassvandringens förhoppningar och plågor. Det är, faktiskt, temat i den franska filmen ”Överflödiga människor” som hade premiär på Folkets Bio den 6 oktober.

Det är en riktig 70-talsfilm fast i 90-talstappning — regissören är född på 60-talet. I flera europeiska filmer, inte minst franska, har de senaste åren skildrats vardagliga och oglamorösa arbetsliv. En ny tendens?

Franck är en ung man i tjugoårsåldern som pluggar i Paris men kommer till sin lilla hemstad väster om huvudstaden för att praktisera på ortens fabrik, där pappan stått vid samma maskin i trettio år. Franck gör upp planer för 35 timmars arbetsvecka, som han ser som positivt för arbetarna. Men fabriksledningen har i det tysta andra planer och Franck får se sina utredningar användas för att säga upp anställda, däribland hans far. Det blir konflikt och konfrontation, både på arbetsplatsen och i Francks familj.