Man kan se historien på tallriken. Den spanska kalla grönsakssoppan Gaz-
pacho härstammar från de romerska soldaternas
fältdryck, vatten och vinäger, som dracks ur stridshjälmarna.

Grönsaks- och äggrätten i Turkiet är ungefär densamma som i Nordafrika. I sydfranska Aix-en-Provence har man grävt ut rester av en gammal romersk korvfabrik.

Eja Nilssons bok ”Couscous, pasta & paella” (Prisma) handlar om matens väg runt Medelhavet och den innehåller en mängd spännande historier, plus ett hundratal recept från Medelhavsköket, som ju anses vara mycket sunt och bra för hälsan.

Eja Nilsson är journalist och matskribent på Sydsvenska Dagbladet, bosatt i Köpenhamn. Hon har tidigare skrivit böcker om invandrarnas mat.

Hon har rest mycket i Medelhavsländerna och bor på sommaren på en liten grekisk ö och lär sig av grannarnas matlagning. Där rensas sniglar och nackas hönor och där plockas bladgrönt i naturen.

Maten har alltid vandrat över gränserna, säger Eja Nilsson. Ris är ett ord i sanskrit och har kommit in i alla Medelhavsländerna med kamelkaravanerna.

I Couscous, pasta & paella finns recept på bröd, pajer, soppor, grönsaksrätter och sallader, fisk, kött och kyckling och några efterrätter även om det mest är färsk frukt som är avslutning på en måltid i Medelhavskulturen.