Du beskriver att ni hamnat i ett låst mönster där du hela tiden är den ”skyldiga”, den som ber om ursäkt, häxan, medan din partner precis som du säger, tar på sig en offerroll.

Du skriver att han blir sårad och kränkt om du pratar om det som är jobbigt mellan er. Detta har hittills hindrat dig från att nå fram till honom med dina känslor och dina behov.

Du skriver också att han tycker du är hemsk som kan göra honom så illa. Om du vore så hemsk som han säger borde han ta konsekvensen och bryta er relation, eller hur?

I stället tror jag det handlar om känslomässig utpressning. Det är en kraftfull form av manipulation (och ofta omedveten från den som utövar den). En människa som står dig nära och känner dina svaga punkter hotar att straffa dig (till exempel genom att ge dig skuldkänslor) om du inte gör som han eller hon vill.

Så länge som ni båda tillåter detta mönster kommer det att fortleva och eftersom jag tror att din partner har större vinst än du på att det fortsätter så här tror jag att mycket hänger på dig. Se för övrigt min kolumn denna månad. Lycka till!