På Lärcentrum kan distansstuderande få stöd och stimulans i sina studier av kompetensrådgivare och andra studerande. På Lärcentrum finns specialinredda rum med datorer, Internet och utrymme att läsa, diskutera och reflektera.

– Det finns studier som visar att majoriteten av de distansstuderande inom LO-kollektivet inte klarar av studierna om de hänvisas till att studera helt på egen hand, säger Jonny Clefberg, på ABF i Köping, som är med i arbetet med Fackligt Lärcentrum i Köping. Sitter man hemma själv blir det ofta annat som ska göras som får förtur. Man får inte studiero, och man saknar kanske någon att diskutera med.

Fackligt lärcentrum vänder sig till medlemmar som vill läsa fackliga kurser, gymnasiekurser eller annat. Kompetensrådgivaren kan hjälpa till att hitta kurser och man kan också få sina kunskaper bedömda, validerade.

– Här i Köping har vi öppet från nio på morgonen till nio på kvällen tisdag, onsdag och torsdag, och måndag och fredag på dagtid. Då finns här kompetensrådgivare som är utsedda av facket och som har fått särskild utbildning. Vi har inspirerats och tagit vara på erfarenheterna från Kommunals Flexibla gymnasium i Fagersta.