När ingen ser av Rolf Kratz (Runa förlag) handlar om Markus som går i åttan. Han är liten och spenslig och mobbas av ett gäng utan att några vuxna, varken hemma eller i skolan, inser hur han har det. Han känner sig utanför i sin klass och trakasseras både av sin egen klassföreståndare och två äldre gäng. Även föräldrarna är taskiga. Oddsen för Markus är inte så bra med andra ord. Men han har några som stöttar honom, framför allt rektorn och kompisen Linda.

Efter en start som var jobbig för att den var så deprimerande tog sig handlingen rejält i mitten och blev riktigt spännande med ett bra slut, tyckte min 14-årige son. Berättelsen ger en bild av utanförskap. Men kanske inte hela bilden av mobbning. Böcker om mobbning handlar alltid så mycket om att någon i bokstavlig mening blir nedslagen. Men trakasserier och gliringar är mycket vanligare.