Nästa månad hoppas LO kunna presentera en plattform inför kommande löneförhandlingar som samtliga medlemsförbund står bakom.

Jan Sjölin tycker att det är viktigt att vara tydlig om Kommunals krav.

— Allmänt tal om låglönesatsningar är bara teknikaliteter och trams om syftet är att hitta andra lösningar än att Kommunals medlemmar nu får kompensation för att de har tappat drygt tio procent i löneutveckling i tio års tid jämfört med andra LO-medlemmar, säger han.

Jan Sjölin säger att han inte begär att de andra förbunden aktivt ställer upp för Kommunal i avtalsrörelsen.

— Vi kan själva ta matchen mot våra arbetsgivare. Men vi vill ha de andra LO-förbundens stöd på läktaren, säger han.

LO:s avtalssekreterare Håkan Meijer vill inte kommentera Jan Sjölins utspel. Läget är för känsligt i försöken att ena LO-förbunden inför kommande avtalsrörelse.

När Håkan Meijer i måndags valdes av LO-kongressen sa han till Kommunalarbetaren.com att han inte trodde på en upprepning från 1998 med en särskild satsning på kvinnodominerade låglönegrupper. Håkan Meijer sa att han föredrog en låglönesatsning för både kvinnor och män. Men han preciserade inte i vilka förbund dessa fanns.