Han nämnde inget om a-kassan i sitt tal till kongressombuden innan presskonferensen. Trots att ombuden senare fick information om vad Göran Persson sagt vid presskonferensen antog LO-kongressen för säkerhets skull ett uttalande om behovet av att höja ersättningstaket i a-kassan.

Högsta dagpenningen i a-kassan är i dag 580 kronor. De som tjänar mer än 16 000 kronor per månad får mindre än 80 procent av sin inkomst i ersättning om de blir arbetslösa. En majoritet av LO:s heltidsanställda medlemmar, 75 procent, har en inkomst som överstiger ersättningstalet i a-kassan.

Fram till för sju år sedan följde ersättningstaket den allmänna löneutvecklingen. Om taket skulle ha höjts på samma sätt fram till i dag skulle taket ha legat vid 19 500 kronor.

LO kräver att regeringen höjer ersättningstaket till den nivån och att taket därefter höjs i takt med löneutvecklingen.